Zdrowe napoje energetyczne, czyli jakie?
Z pewnością każdy z nas czasem sięga po napoje energetyczne różnego rodzaju. Pomagają nam w pracy, bądź szkole – bywają też zbawieniem po nieprzespanej nocy. Mało tego ratują nam życie w trasie, kiedy zmęczenie daje się mocno we znaki. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to co właśnie pijemy, może nas „rozbudzić”. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie substancje wpływają pobudzająco na nasz organizm.
Popularna kawa
Najbardziej znanym napojem energetyzującym jest oczywiście kawa. Substancja w niej zawarta, która pobudza nasz organizm do pracy, to kofeina. Jeżeli raczymy się nią w rozsądnych ilościach, może wspomóc naszą koncentrację, a nawet pamięć. Jeśli natomiast wypijamy jej zbyt dużo, musimy liczyć się z bezsennością. Co gorsza, zbyt wysokie dawki kofeiny, mogą prowadzić nawet do arytmii, czyli groźnych zaburzenia rytmu serca!
Herbata też pobudza!
Zdecydowanie mniej osób zdaje sobie sprawę z tego, że herbata ma podobne działanie do kawy, z tym że jest ono… silniejsze. Jak już wiemy, kawa zawiera w sobie kofeinę, jej odpowiednik w przypadku herbaty stanowi teina. Trzeba jednak wiedzieć, jak taką pobudzającą miksturę przygotować. Po pierwsze, nie każda herbata zadziała na nas w ten sposób - istnieją trzy główne gatunki, które przyniosą oczekiwany skutek: herbata czarna, zielona oraz Matcha. Warto wiedzieć, że jedynie przy krótkim parzeniu (maksymalnie trzy do czterech minut) uzyskamy efekt pobudzenia. Jeżeli będziemy parzyć dłużej, uzyskamy odwrotny. Zatem warto zapamiętać, że zdrowy napój energetyczny w postaci herbaty uzyskamy jedynie po uprzednim, właściwym przygotowaniu!
Moc energii, czyli Yerba Mate
Większość osób o niej słyszała, ale zdecydowanie mniej próbowało - a szkoda, ponieważ napój energetyczny, jakim jest Yerba Mate to zdrowa odmiana kawy. Powstaje z ostrokrzewu peruwiańskiego, a ilość zawartej w niej kofeiny, przekracza ilość tej znajdujące się w kawie. Skutek? Naprawdę porządny przypływ energii - ma on jednak miejsce jedynie wtedy, gdy odpowiednio przygotujemy napój. Po pierwsze niezbędne będzie odpowiednie naczynie, dedykowane dla Yerba Mate. Po drugie susz trzeba zalać wodą o odpowiedniej temperaturze (między 65-84 stopni Celsjusza). Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, właściwie aż do utraty smaku. Yerba Mate należy pić bardzo gorącą.
Warto wspomnieć, że nasza firma współpracuje z firmą NUTRIXXION, która oferuje napoje energetyczne na bazie powyższych produktów. Są to w pełni zdrowe i bezpieczne „pobudzacze” - zawierają wyżej wymienione substancje takie jak: kofeina, czy teina w odpowiednio skondensowanych dawkach.